Bashkimi Evropian ka dështuar kur bëhet fjalë për imunizimin e popullsisë së saj – është një tregim që mbizotëron në një numër të madh të mediave në rajon.

Rrëfimi se Bashkimi Evropian përjetoi një prishje me vaksinimin ka vazhduar që kur kompanitë Pfizer dhe BioNTech, prodhuesit e një prej vaksinave kundër COVID-19, reduktuan dërgesat në periudhën nga fundi i janarit deri në fillim të shkurtit, duke shpjeguar që ulja e dërgesave ishin një problem i përkohshëm për shkak të ndryshimeve në proceset e prodhimit të dizajnuara për të forcuar prodhimin.

“Kjo do të ndikojë përkohësisht në dërgesat në fund të janarit deri në fillim të shkurtit, ndërsa do të sigurojë një rritje të konsiderueshme të dozave në dispozicion të pacientëve në fund të shkurtit dhe marsit,” tha Pfizer në një deklaratë zyrtare në 16 Janar.

Megjithëse mediat shkruajnë se vendet anëtare kritikojnë BE sepse vaksinimi është i ngadaltë, fakti është se vitin e kaluar anëtarët e BE i dhanë një mandat Komisionit Evropian për të negociuar dhe përfunduar kontrata për prokurimin e vaksinave në emër të tyre. Wasshtë marrë një vendim që BE-ja të prokurojë vaksina në vend të vendeve individuale të BE-së në mënyrë që të sigurojë barazinë në aksesin e vaksinave. Bashkimi Evropian ka rezervuar pothuajse 2.3 miliardë doza dhe ka nënshkruar kontrata për furnizimin e vaksinave nga gjashtë prodhues të ndryshëm, nga të cilët vetëm dy deri më tani kanë marrë miratim për përdorim – Pfizer dhe Moderna.

Gjashtë anëtarë të BE (Suedia, Danimarka, Finlanda, Lituania, Letonia dhe Estonia) i bënë thirrje Komisionit Evropian në mes të janarit për të bërë presion mbi Pfizer-BioNTech për të “siguruar stabilitetin dhe transparencën e shpërndarjes në kohë” të vaksinave COVID-19. Ata thanë se kjo situatë ishte e papranueshme dhe paralajmëruan se në këtë mënyrë besueshmëria e vaksinimit do të ulej.

Shtetet Anëtare të BE filluan një proces të koordinuar për të vaksinuar rreth 450 milion qytetarë më 27 Dhjetor, kur njerëzit nga grupet më të rrezikuara dhe më të prekshme të popullsisë dhe punonjësit mjekësorë filluan të vaksinohen.

Nënkryetari i Komisionit Evropian Margaritis Shinas tha gjatë një konference për shtyp më 19 janar se Bashkimi Evropian synon të vaksinojë 70 përqind të popullsisë së saj të rritur deri në qershor, ndërsa Komisioneri Evropian për Shëndetin dhe Sigurinë e Ushqimit Stella Kyriakides tha se strategjia e përbashkët e blerjes e BE tashmë doza të mjaftueshme për vaksinimin e 80 përqind të popullsisë së BE prej 450 milion.

Ajo vuri në dukje se vaksinimi duhet të përshpejtohet, dhe se ngërçi aktual është për shkak të “mungesës globale të kapaciteteve prodhuese” dhe jo për shkak të mungesës së vaksinave që Bashkimi Evropian tashmë ka porositur. Gjithashtu, Komisioni Evropian rekomandoi që të paktën 80 përqind e qytetarëve mbi moshën 80 vjeç dhe 80 përqind e punonjësve shëndetësorë në secilin vend të Bashkimit Evropian duhet të vaksinohen deri në Mars.

Sidoqoftë, ajo për të cilën Serbia dhe rajoni kritikojnë Bashkimin Evropian është jofunksionaliteti i sistemit COVAX, i cili menaxhohet nga Gavi, Aleanca e Vaksinave në bashkëpunim me Koalicionin për Inovacione të Gatishmërisë Epidemike (CEPI) dhe Organizatën Botërore të Shëndetësisë, dhe në në të cilin merr pjesë edhe financimi i BE-së. Ky sistem ka për qëllim të përshpejtojë zhvillimin dhe prodhimin e vaksinave dhe të garantojë qasje të drejtë dhe të barabartë për çdo vend. Sidoqoftë, vendet e rajonit, të cilat janë pjesë e këtij programi, ende nuk kanë marrë vaksina, ndërsa mediat ia atribuojnë fajin Bashkimit Evropian.

Serbët si dhe mediat në rajonin e Ballkanit Perëndimor deklarojnë se “në vend të shpëtimit dhe lehtësimit, vaksina ka sjellë një luftë se kush do të kapë më shumë vaksina”. Presidenti serb Aleksandar Vuçiç kritikoi Bashkimin Evropian në 19 Janar, duke thënë se “Serbia ka dhuruar dy milion euro për vaksinat”

“Më duket se ne kemi qenë shumë të përfshirë në mbështetjen e zhvillimit të një kure për krizën. Ne ishim të parët në rajon që paguanim për COVAX, përmes së cilës do të duhej të merrnim sasi të konsiderueshme të vaksinave nga BE, “tha Vuçiq, duke shtuar se Serbia ende nuk ka marrë asnjë vaksinë përmes këtij programi.

Sidoqoftë, CEO i Gavi Seth Berkley tha më 22 janar se programi COVAX do të ishte gati të jepte dozat e para në shkurt dhe shtoi të nesërmen se sipas llogaritjes së tyre, me nivelin e duhur të financimit, COVAX do të jetë në gjendje të sigurojë 2.3 miliardë doza vaksinash në 2021./meKryeministrin.info/

By A. P.

162 thought on “A ka dështuar vërtetë BE kur bëhet fjalë për vaksinat?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.